Kind


KIND EN SCHEIDING

Dag kind van scheidende of gescheiden ouders.

Makkelijk zal het niet zijn. Misschien ruziën je ouders veel, misschien juist niet. Wat gaat er in jou om? Verdriet? Verbittering? Ben je onzeker? Heb je geen zin meer in dingen die vroeger wel leuk waren? Voel je je schuldig?
Je bent niet alleen.

Met jou gaan veel kinderen door die crisis heen die je ouders (niet jij!) teweegbrengen. Niet dat je ouders “schuldig” zijn of zo. Zij hebben dit eigenlijk ook niet zo gewild. Maar het gebeurt…

Hoe het gebeurt en hoe jij en je ouders er mee omgaan, is iets waar je wat mee kunt doen. Als je ziek bent, kun je niets doen met het risico nog zieker te worden. Maar je kunt aandacht aan je ziekte geven, naar je lichaam luisteren, misschien wel naar de dokter gaan en zo je herstel in eigen hand nemen.

Bij een scheiding kun je ook jezelf actief opstellen. Je hoeft dat niet alleen te doen, zie hiervoor het einde van dit stuk.
Ik geef je wat basisregels die je betrokkenheid makkelijker maken:

Scheiden is het probleem van je ouders
Laat ze dat ook weten als ze er jou te veel mee belasten.

Zoek geen schuldige
Niet bij jezelf, maar ook niet bij een van je ouders

Als ouders blijven ze straks gewoon voor jou beschikbaar
Ze wonen niet meer bij elkaar, maar zullen allerlei dingen toch samen kunnen doen: de ouderavonden bezoeken. En jouw verjaardag niet vergeten bijvoorbeeld. Meestal slagen je ouders er niet meteen in om alles goed te doen. Laat ze maar duidelijk horen dat jij wel van ze verwacht dat ze hun ouderrol spoedig weer op pakken; stel ze desnoods maar een termijn.

Aarzel niet zelf hulp te vragen als het je te zwaar wordt
Niemand is zo sterk dat hij of zij maar alles kan verdragen.

Lees een boek(je) over kind en scheiding
In de literatuurlijst vind je vast wel iets waar je wat aan hebt.

Houd met allebei je ouders contact
Sta niet toe dat dat doorbroken wordt. Als rechtstreeks contact tijdelijk onmogelijk is, zorg dan dat je telefonisch, schriftelijk of per e-mail contact houdt. Als je het zelf erg moeilijk vindt om contact met een van je ouders te zoeken, vraag dan om hulp.
Het is voor jou belangrijk om te ontdekken waarom je het moeilijk vindt.

Laat je niet als boodschapper gebruiken
Je ouders behoren zelf onderling hun boodschappen uit te wisselen. Maak ze dat duidelijk.

Geef een reactie